Çoğu toplumda insanların veya yakınlarının başına korkutucu finansal kayıplar gelmesi neticesinde risk almayı tercih etmeyen (güven sorunu olan) ve riskten korunmaya çalışan bir kitle var. Bu kitle genelde banka banka vadeli TL için faiz oranı teklifi alıp en yüksek verene yatırır.
Peki gerçekten de ana para korumada mıdır?
Örnek: ₺1.000,00 birikiminizi 1 Şubat'ta %10,10 yıllık faizle İş Bankası'nda vadeli TL'ye yatırmış olsaydınız. %15 gelir vergisi düştükten sonra aylık net %0,72 getiri elde etmiş olacaktınız. O da ₺7,15 olacaktı. Yani paranız ₺1.007,15 olmuştu. Oysa Şubat ayı tüketici enflasyonu %0,73 oldu. Bu durumda paranızın satın alım gücü (reel getiri) %0,73 düştü anlamına geliyor. Formül olarak yazarsak;
Reel Getiri = 1.000 + [1.000 x (0,0072-0,0073)]
Sonucun ₺999,85 çıktığını göreceksiniz. Satın alma gücünüzün azaldığı farketmiş olacaksınız. Hani o ana para korumalı güvencesinin varolmadığını görmüş oldunuz. Hayatta hiçbir şeyin garantisinin olmaması gibi ekonomide de yoktur.
Her ay enflasyon oranının değiştiğini dikkate alırsak "risksiz" yatırım aracı olmadığını şimdiye kadar görmüş olmalısınız.
**
NOT: Birikim miktarınız artıkça faiz oranı değiştiği veya başka bankalarda daha yüksek faiz verildiği için reel getiri sağlayabilme fırsatı daha çok veriyor. Fakat uzun vadede ne çok büyür ne de çok küçülür...
**
Büyümesini istiyorsanız, özellikle gelişen ekonomide olmanın bir avantajı olarak, hisse yatırımınız olmalı.
"Borsaya çok para ile girmeniz gerekir" tarzı hatalı danışmanlıklara aldırmayın. Eğer vur-kaç stratejisiyle kısa sürede zengin olayım yaklaşımıyla borsaya gelirseniz hüsranla sonuçlanması çok olası!
Oysa enflasyon oranına yakın, her sene temettüsünü artıran ve dağıtan, iyi (itibarı olan, mali durumu, vs.) şirketlere düzenli yatırım yaptığınızda bu yatırımı uzun vadeli düşünerek -bir kafe açmaktan, dükkan açmaktan, fabrika kurmaktan farklı düşünmemeyi de başarabilirseniz o zaman- ileride çok tatmin olabilirsiniz.
Türkiye'de amorti sürelerinin; gayrimenkulde 25-30 yıl, yatırım fonlarında 14-15 yıl, iyi hisselerde 10 yılın altında olduğunu unutmayın.