12 Haziran 2019

12 Haziran Merkez Bankası Faiz Kararı

Bir PPK toplantısı kararının açıklanacağı gün daha geldi çattı.

Saat 14:00'da Merkez bankası tarafından faiz kararı açıklanacak. 13 Eylül'deki 625 baz puanlık (%24.00'a yükselmişti) son faiz artırımından bugüne -9 ay- baktığımızda dolar kurunda -%4.26 oranında bir düşüş meydana geldi. Bu sürede Türkiye ekonomisi iki çeyrek üst üste küçüldü, 2019 ilk çeyreğinde çeyreksel bazda büyüse de bu sefer de yıllık bazda iki dönem üst üste küçüldü. Yani resesyondayız.

Merkez bankasının ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin en son (dün) yüzde 24.00 ile piyasayı fiyatlarken piyasadaki faizin an itibariyle yüzde 22.74 olması, bugünkü faiz kararını önemli kılıyor.


Muhtemel senaryolar; 
  • Sabit tutarsa dolar kuru ↓ borsa ↑
  • Düşürürse dolar kuru ↑ borsa ↓
'FSEN' bakışının (faiz sonuç enflasyon neden) siyasi iktidar tarafından hala tozlu raflarda bekletildiğine dair endişemi taşıyorum. Enflasyonun tek hanelere inmesini bekliyorlar gibi bir hava var bu teorilerini tekrar söyleme dönüştürmek için...

Bugünkü toplantıdan ne beklenmeli?


Temel olarak TCMB faizinin piyasa faizinden yüksek olması gerekir. Bunun nedeni piyasaya yön verenin merkez bankası olması gerekliliğindendir. O nedenle TCMB piyasayı ağırlıklı ortalama %24.00 faiz ile fonlarken piyasa faizi %22.74 olarak oluştuğunu dikkate alırsak bana göre TCMB faizini indirecek esnekliğe sahip gözükmüyor.

Piyasanın beklentisi nedir derseniz BloombergHT'nin anketine göre piyasa da değişiklik beklemiyor. Durum böyleyken 50-100 baz puanlık bir faiz indirimi kararı yukarıdaki muhtemel senaryolarda da bahsettiğim gibi döviz kurlarını tekrar yukarı yönlü ateşleyebilir. En erken faiz indiriminin 12 Eylül PPK toplantısında gelmesini ümit ediyorum.

Döviz kurlarının yükselmesi kaygım ise 'yatırım odaklı' olmaktan ziyade enflasyona geçişkenliğinden ötürü enflasyonun yükselerek 'alım gücümüzün düşmesi' ve döviz borçlu özel şirketlerin 'işten çıkarmalara başlaması' kaynaklıdır.


Son verilere göre mevduatımızın ne kadarı dövizde?


31 Ağustos 2018'de açıklanan merkez bankası verilerine göre vatandaşların ve kurumların hali hazırda yabancı para mevduatı 152.0 milyar dolardı.

24 Mayıs 2019 verilerine göre ise 182.6 milyar dolara ulaşmış durumda.

Böylesine yüksek bir rakamın ortaya çıkmasında tasarruflarını dövizde tutma ihtiyacı ile alakalı bir tercih olduğu gibi 1994, 2001, 2009 gibi büyük ekonomik krizler görmüş bir toplum olarak kolay kolay vazgeçilemeyecek bir enflasyondan korunma yöntemidir de aynı zamanda.

TCMB verilerine göre; yurtiçindeki yerleşiklerin toplam mevduatının 2.115.713.156.000 TL olduğunu göz önünde bulundurursak yurtiçindeki yerleşikleri yabancı para mevduatının payının %52.9 olduğunu söyleyebiliriz.

Ek olarak: Bugün saat 15:00'da ABD enflasyon verisini alacağız. ABD Tüfe verisinin düşük gelmesi (beklenti %1.9) durumunda Borsa İstanbul’da yönün yeniden yukarıya dönmesini bekleniyor.