05 Eylül 2017

"Yunanistan'da Tatil" Trendi Gerçek mi Efsane mi?

Son zamanlarda Yunan Adaları'nda tatil yapmak popüler oldu. Bu konuda çok sayıda yazı da yazıldı. Ben de bu algı ne kadar doğru, gerçekten böyle bir Yunanistan'a giden sayımızda bir artış var mı sizler için araştırmak üzere gerçeğin peşine düştüm.

Yunanistan'a seyahat edenlerin sayısındaki değişimin bu analizde şüphesiz önemli olduğu ortada olmakla beraber bunun yanında Yunanistan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısındaki değişimin de önemli olduğunu bir gerçek. Bunun ötesinde ortak deneyimleri paylaşan bu gezgin kesiminin iki ülkenin kültürel etkileşimin önemli birer bağlantı noktası olduğu cabası. Farkındalar mı emin değilim ama yaşadıkları tecrübeleri kendi çevreleriyle paylaşmaları başlı başına bu seyahat kanalının sürdürülebilirliği için fevkalade önemlidir.

Özellikle birkaç senedir dillendirilen her tatil fırsatında özellikle bahar ve yaz aylarında Yunan Adaları'na gitmek bir efsane mi yoksa gerçek mi bakalım derken olabildiğince eski verilere ulaşarak birkaç yıldan daha fazla geriye gitme fırsatı yakaladım. Şansım yaver gidince 2003 yılından 2016 yılı TÜİK resmi verilerinden hem Türkiye'den Yunanistan'a gidenlerin miktarına hem de Yunanistan'dan Türkiye'ye gelenlerin miktarına ulaştım.

Yandaki grafikten de görüldüğü gibi 2012 yılı sonrasında popülaritesi yükselen Yunanistan'ın 2015 yılı itibariyle Türkiye için bir çekim merkezi haline geldiğini görebiliyoruz. Bu veriler ışığında toplumda kendine yer edinmiş olan Yunanistan'a seyahat etme algısının efsane değil, gerçek olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. 2017 verilerine ulaştığımda bu analizimizi güncelleyeceğim.

Merak edenleriniz veya daha fazla veriye gözatmak isteyenleriniz için dörtlü bir grafik daha hazırladım. Orada turist miktarlarını görebilir ve yıldan yıla değişimleri karşılaştırma imkanı bulabilirsiniz.



Sizlerin de gördüğü gibi 2003 yılında 170.019 kişi Yunanistan'a giderken bu rakam nasıl oldu da 2015 yılında 898.919 kişi ile tavan rakamına ulaştı. Yunanistan açısından bunun bir başarı olduğu ortadayken Yunanistan'dan gelenlerin sayısında yarı yarıya bir kuvvette de olsa artış olduğunu söylemeliyiz. Ayrıca vize serbestisinin bizim açımızdan olmadığı bir ortamda böyle bir tabloyla karşılaşmamız üzerinde daha derin araştırmalar yapılmayı hakediyor. Bildiğiniz gibi AB üye ülkelerinden Türkiye'ye 90 gün boyunca vize uygulaması bulunmuyor. Ancak Türkiye'ye vize uygulaması var ve vize ücreti, tonla kişisel belge ve zahmetin sonucunda vize almanız garanti değil. Bu eşitsizliğin ortadan kalkması sonrası veriler ne yönde gelişir, gerçekten merak ediyorum.

Bir de Schengen Alanına dahil tüm AB ülkelerinde (Yunanistan dahil) Türk Vatandaşlarına uygulanan vize ücreti €60 iken AB Anlaşmasına dahil olan ülkeler: Arnavutluk, Bosna-Hersek, Rusya, Makedonya, Sırbistan, Gürcistan, Ukrayna, Karadağ, Azerbaycan, Ermenistan, Kosova ve Moldova vatandaşlarına €35 olduğunu bilmenizi ve bu konuda ilerleme kaydedilmesi için yapılması gerekenlerin yapılmasını umarım.

Vize ücretine detaylı bakmak isteyenler için: Tıklayın

NOT: Neden kırmızı çünkü Türkiye'de harcama yapıp turizm geliri sağladıkları için; neden mavi çünkü Yunanistan'da harcama yapıp turizm gelirini götürdükleri için.