10 Kasım'a bir gün kalmışken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) 2007 yılından beri her ay yayımladığı “İstanbul Bülteni” isimli derginin kapağında 12 yıl sonra ilk kez Atatürk fotoğrafı kullanıldı.
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kopenhag'da düzenlenen C40 Zirvesi'nde, 'Son Tarih 2020: İklim Eylem Planlaması Taahhüt Protokolü'nü imzaladı. Böylece İstanbul, 2050 yılına kadar karbon-nötr bir kent olmayı taahhüt etmiş oldu.
Bu hedefler doğrultusunda yapılacaklara gelirsek;
- Karbon salınımlarını en geç 2050 yılında sona erdirmeye yönelik bir yol haritası geliştirme ve 2030 yılı için bir ara hedef belirleme.
- Şimdi veya gelecekteki iklim değişikliği senaryolarında etkileyebilecek iklim tehlikelerine karşı şehrin nasıl uyum sağladığını ve dayanıklılığını arttırdığını ortaya koyma.
- Planın uygulanması sürecinde elde edilecek diğer toplumsal, çevresel ve ekonomik kazanımları özetleme ve bu kazanımların şehrin nüfusu arasında dağılımını iyileştirme.
- Şehrin eldeki güç, kaynak ve ortaklar ile planın veya planların uygulanmasında nasıl bir yol izleyeceğini özetleme.
Fransa Başkonsolosluğu
"İBB ile bugüne kadar her zaman harika bir ilişkimiz oldu. Ancak son aylarda yeni açılımlara tanık oluyoruz. Bu açılımları İBB’nin yalnızca Fransa ile olan ilişkilerinde değil, tüm dünya ile olan ilişkilerinde gözlemliyoruz. Sayın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun göreve geldikten sonraki ilk yurt dışı ziyaretini Paris’e gerçekleştirmesi bizim için bir gurur kaynağı. Bana göre bu çok önemli bir ziyaretti. Kendisi Paris’te büyük bir heyecanla karşılandı, Sayın Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo tarafından da ilgiyle ağırlandı. Bizler de önümüzdeki süreçte İBB ile daha fazla işbirliği fırsatlarının ortaya çıkmasını umuyoruz. Buna karar verecek olan elbette İstanbul ve Paris Belediyeleri olacaktır. Ancak bizler de ülkelerimiz ve şehirlerimiz arasındaki işbirliğinin güçlenmesi için elimizden geleni yapacağız."
İstanbul Senin
istanbulsenin.org internet sitesi üzerinden uygulanan ankete 100 binden fazla İstanbullu katıldı. İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Murat Şeker’in koordinasyonunda gerçekleştirilen tüm çalışmaların sonuçları ve değerlendirmeleri Kasım ayının ilk haftası tamamlanarak kamuoyuna ilan edilecek. Aynı zamanda İBB Stratejik Planı’nda değerlendirilecek.
Metrobüs 4.0
Metrobüs hattında kapasitesinin yükseltilmesi, yolculukların daha rahat ve konforlu hale getirilmesi için başlanacak çalışmalar;
- istasyon uzunluklarını arttırma
- üst geçitleri yenileme
- araçların daha hızlı ve iyi bir bakım onarımdan geçmesi için en kısa sürede yeni bir bakım ihalesine de çıkılacak
- hattın iyileştirilmesi kapsamında 12 yaş ve 1,5 milyon kilometreye ulaşan otobüslerin filodan çıkarılması ve bu araçların yeni nesil, daha güvenli ve yüksek yolcu kapasiteli otobüslerle değiştirilmesi
- şu an en fazla 180 yolcu taşıyan araçların yerine, yerli üretim, 230-250 kişi taşıyabilecek şekilde yüksek kapasiteli, 300 adet çevreci otobüs alınacak. Böylece, hatta toplam kapasite %29 artırılacak. Zirve saatlerde ise %23’lük bir iyileştirme sağlanacak.
Kesin Çözüm Yine Metro...
Ulaşım uzmanları; güzergahtaki 1 milyonun üzerindeki yolcunun hızlı ve güvenli bir şeklide taşınması için kesin çözümün yine metroda olduğuna dikkat çekiyor. İBB, bu nedenle raylı sistemle Yenikapı ile TÜYAP’ı birbirine bağlayacak olan Yenikapı-İncirli-Sefaköy-Avcılar-Beylikdüzü-TÜYAP Metrosu’nun proje çalışmasını tamamladı.
- Projeyle İstanbul’un en önemli omurgası olan E-5 üzerindeki trafik yükünün ve metrobüs hattının yoğunluğunun alınması hedefleniyor.
- Bu hatta Hacıosman ile TÜYAP arasında kesintisiz bir erişim sağlanması da planlanıyor.
- Metrobüsteki yoğunluğu kesin olarak çözecek bir başka raylı sistem çalışması da inşaatı büyük ölçüde tamamlanan Mecidiyeköy-Mahmutbey Metrosu olacak.
- Hat; inşaatına başlanacak olan Mahmutbey-Bahçeşehir-Esenyurt Hattı ile Esenyurt’a kadar ulaşacak.
- Bu hattın da Avcılar Metrobüs İstasyonu’na kadar uzatılması amacıyla yapılacak Esenyurt Meydan-Avcılar Meydan Metro Hattı’nın etüt çalışmaları devam ediyor.
Kaynak: İstanbul Bülteni