26 Kasım 2018

Gelirimiz Bize Dair Çok Şey Anlatır

Nereden bakarsak bakalım zengin ile fakir arasında sıkışmış bir tanımlamanın yaygın olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bunun ne kadarının gerçeği açıklayacak güçte doğru olduğunu bilemeyiz. Bu nedenle sizlere dört gruptan ve bunların belli bazı özelliklerini ve farklılıkları anlatacağım...

Bugün gelir eşitsizliği açısından baz alınan gelir gruplarına baktığımızda yüzde 20 fakir, yüzde 60 orta sınıf, yüzde 20 zengin olarak yapılmış tanımlamayı biraz açacağız. Gelir elbette ayırt edicidir fakat o geliri nasıl elde ettiğimiz ve kullandığımız da bizi açıklayan belki de en önemli parametrelerden biridir. Ne kadar kazandığınız kısmına değinmiyorum çünkü işin sonunda ölçeğe göre analiz yapmış olacağım. Yaparken de halkın genel tabirlerini kullanacağım. Böylece farkına varılmayan ufak farkları sizlere göstermiş olacağım.



Gelir, Harcama, Varlık, Yükümlülük (Borç)


Yaşamı sürdürmemiz için her birimizin bir gelire ihtiyacı var. Peki, sonra o gelir ile ne yapıyoruz ya da yapabiliyoruz?

Temel ihtiyaçlar dışında kalan tüm harcamalar ve yükümlülükler aslında kişinin kendi eseridir. Genel kanı yukarıda da bahsettiğim gibi zengin-fakir ikiliğinde bir döngü. Oysa şirketlerin üç ayda bir yayınladığı dört ana kalemden oluşan finansal raporlar gibi bakarsak o zaman geliri elde edişimize ve hangi kalemlere kullandığımızın farkına daha iyi varabiliriz. Bu nedenle dört çeşit gruba ayırdım;

  • Fakir: Aktif olarak çalışarak elde ettiği gelirinin tamamını harcama kalemine kullanır. Varlık ve yükümlülük için gelir kalmaz.
  • Orta Sınıf: Aktif olarak çalışarak elde ettiği gelirinin %75'ini harcama kalemine, %25'ini yükümlülük kalemine kullanır. Varlık için gelir kalmaz.
  • Zengin: Aktif olarak çalışarak elde ettiği gelirinin %50'sini harcama, %25'ini varlık ve %25'ini yükümlülük kalemine kullanır.
  • Varlıklı: Varlık kaleminden elde ettiği gelirinin %50'sini harcama, %50'sini varlık kalemine kullanır. Yükümlülük için gelir kullanmaz.
Mesela zengin ile varlıklı diye tabir edilen kesimler arasında fark var. Zenginlik -kalıcı bir durum değil- gelire bağlı bir fonksiyonken varlıklı olmak ise sahip olduğu varlık kalitesine bağlı bir fonksiyondur. Şeytan ayrıntıda gizlidir misali dört gruba da baktığımızda bir fark görüyoruz; gelirinin tamamını harcama veya yükümlülük kalemlerine kullananlar ile kullanmayanlar. Unutulmamalı ki bu dört gruba dahil olanlar sabit değildir aksine dinamiktir ve zaman içinde değişebilir.

Bu dinamizmi kendi yararına kullanmak için ise kendi kendine yetebilmenin ötesinde birikim yapabilmek lazım ve bazen çok cezbedici olan alternatif maliyeti umursamamak gerekiyor.