12 Eylül 2019

12 Eylül Merkez Bankası Faiz Kararı

Bir PPK toplantısı kararının açıklanacağı gün daha geldi çattı.

Saat 14:00'da Merkez Bankası tarafından faiz kararı açıklanacak. 26 Temmuz'daki 425 baz puanlık faiz indirimi sonrası ilk toplantı olacak ve piyasa beklentisi 275 bps faiz indirimi gelmesi yönünde...

Merkez Bankası'nın ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin en son (dün) yüzde 19.54 ile piyasayı fiyatlarken piyasadaki faizin an itibariyle yüzde 15.76 olması ve Türkiye'nin CDS priminin 389.88 olması bugünkü faiz kararını önemli kılıyor.
  • 300-350 bps'den az indirim yaparsa; dolar kuru borsa
  • 300-350 bps'den fazla indirim yaparsa; dolar kuru borsa
'FSEN' bakışının (faiz sonuç enflasyon neden) siyasi iktidar tarafından hala tozlu raflarda bekletildiğine dair endişemi taşıyorum. Her ne kadar Eylül ayı ile beraber enflasyonun tek hanelere inmesi beklense de Kasım ve Aralık aylarında tekrar çift haneleri görerek seneyi kapatacağımız tahmin ediliyor.



Bugünkü toplantıdan ne beklenmeli?


Temel olarak TCMB faizinin piyasa faizinden yüksek olması gerekir. Bunun nedeni piyasaya yön verenin merkez bankası olması gerekliliğindendir. O nedenle TCMB piyasayı ağırlıklı ortalama %19.54 faiz ile fonlarken piyasa faizi %15.76 olarak oluştuğunu dikkate alırsak bana göre TCMB faizini indirecek esnekliğe sahip gözüküyor.

Piyasanın beklentisi nedir derseniz BloombergHT'nin anketine göre piyasa 275 bps faiz indirimi bekliyor. Durum böyleyken 275 baz puandan fazla olacak bir faiz indirimi kararı yukarıdaki muhtemel senaryolarda da bahsettiğim gibi döviz kurlarını tekrar yukarı yönlü ateşleyebilir.

Döviz kurlarının yükselmesi kaygım ise 'yatırım odaklı' olmaktan ziyade enflasyona geçişkenliğinden ötürü enflasyonun yükselerek 'alım gücümüzün düşmeye devam etmesi' ve döviz borçlu özel şirketlerin 'işten çıkarmalara devam etmesi' kaynaklıdır.

Son verilere göre mevduatımızın ne kadarı dövizde?


31 Ağustos 2018'de açıklanan merkez bankası verilerine göre vatandaşların ve kurumların hali hazırda yabancı para mevduatı 152.0 milyar dolardı.
29 Ağustos 2019 verilerine göre ise
189.0 milyar dolara ulaşmış durumda.


Böylesine yüksek bir rakamın ortaya çıkmasında tasarruflarını dövizde tutma ihtiyacı ile alakalı bir tercih olduğu gibi 1994, 2001, 2009 gibi büyük ekonomik krizler görmüş bir toplum olarak kolay kolay vazgeçilemeyecek bir enflasyondan korunma yöntemidir de aynı zamanda. Türkiye'de kültürel bir nitelik de taşıdığını söyleyebiliriz.

TCMB verilerine göre; yurtiçindeki yerleşiklerin toplam mevduatının 2.260.219.836.000 TL olduğunu göz önünde bulundurursak yurtiçindeki yerleşikleri yabancı para mevduatının payının %50.1 olduğunu söyleyebiliriz.

Ek olarak: Bugün saat 14:45'de ECB (Avrupa Merkez Bankası) faiz kararını alacağız.